Almáink

Alma fajták Granny-Smith -/zöld-/ 70mm-tõl 90mm-ig

A magyar televíziókban éveken át sulykolt blend-a-med alma - a fogorvosok kedvence - tényleg zöld, a fajta neve Granny Smith, magyarul Kovács nagyi. Az 1799-es születésű névadó nagymama lánykori neve Maria Ann Sherwood Anglia déli részén élt. 19 évesen összeházasodott Thomas Smith-szel, majd mindketten a mezőgazdaságban dolgoztak, nyolc gyerekük született, nagyon szegények voltak. A kormány akkoriban farmgazdálkodáshoz értő családokat toboroz Ausztrália benépesítésére. A család öt élő gyermekével útra kelt, s Ausztráliában sikeres gyümölcstermesztőkké váltak.

Ausztrál kertjükben, a feltehetőleg francia cider magjáról kelt zöld alma 1868-ban már biztosan létezik, a neve: Smith magonca. Bemutatják egy országos mezőgazdasági és kertészeti kiállításon, ahol a legjobb főzőalma díjat nyeri. 1870-ben meghal Maria Ann Smith. 1895-ben azután az ausztrál gyümölcsszakértők is rájönnek, hogy kincs van a kezükben, telepítik és exportálják a nagyi fajtáját, az 1920-as évekre Amerikában is ismertté válik, azóta pedig valódi sztár az almafajták között. Színe éretten is élénk zöld. Hazai körülmények között a napos oldalon enyhe rózsaszínes pír kialakulhat. Gyümölcse október végén november elején szüretelhető. Fája középerős vagy erős növekedési erélyű.

Nagyszerű az íze, lédús a húsa, egy-egy gerezd belőle a gyümölcssaláták és édességek legszebb dísze. Meghámozva sem utolsó a látvány, mert a legtöbb almafajtával szemben lassan barnul a húsa. Citromos bedörzsöléssel még ezen is lehet javítani, ha fontos, hogy hófehér maradjon a szeletelt alma.



Golden /sárgás zöld 70mm-tõl 90mm-ig

Nyugat Virginiában 1880 körül találták, a legelterjedtebb fajta az egész világon. Hazánkban 1930-tól ismerik és termesztik. Az Európai Közösség országaiban még ma sem nagyon csökkent a termelése, mert egy-egy új fajtában való csalódás után a termesztők újra a jól bevált Goldent telepítik. Magyarországon érési ideje szeptember vége október eleje. Fogyasztási érettségét a szüretet követő időszaktól 6 hónapon keresztül megőrzi. A fája közepesen erős növekedésű. Alapvető kedvezô tulajdonsága a korai termőrefordulás, a rendkívüli termőképesség. Lisztharmatra nem, de varasodásra rendkívül érzékeny. Az alakító és karbantartó metszése egyszerűbben és könnyebben végezhető mint a Jonathan fajtánál. Gyümölcse közepesen nagy (60-70mm) és sárga színu. A gyümölcs héja vékony, viaszréteg nem borítja, ezért rendkívül érzékeny és könnyen perzselődik. Különösen érzékeny a növényvédő szerekre és a meleg nappalokon végzett permetezésekre. Gyümölcse savszegény, kellemes ízű. Ha túl sok alma van a fán a gyümölcs apró marad, kézzel vagy hormonhatású szerekkel végzett ritkítása szükséges. Arra kell törekedni, hogy a gyümölcs legalább 70 mm átmérőjű legyen.


Idared /élénk piros/ 70mm-tõl 90mm-ig

A Jonathan fajtacsoport tagja. Az USA-ban nemesítették 1942-ben. A Jonathan és a Wagener fajták hibridje. A magyarországi termesztési tapasztalatok alapján jelenleg a Jonathan fő vetélytársa lett. Gyümölcse középnagy vagy nagy (170-200 gramm), lapított gömb alakú, középen hasas, a felületet csaknem egészében élénkpiros mosott fedőszín borítja. Sárgásfehér húsa lédús, nem gyorsan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Íze enyhén savanykás, megfelelő cukortartalommal, de aromaszegény. Tárolhatósága kiemelkedően jó, természetes levegőjű tárolóban is eltartható februárig. Koronája minden nehézség nélkül nevelhető, termőkorban kisebb a Jonathanénál. Szedési ideje október eleje, optimális fogyasztási érettségét 3-4 hónapos tárolás után éri el és akár a nyári hónapokig is megtarthatja.


Jonagored /zöld alapon piros/ 70mm-tõl 90mm-ig

Egy saját keresztezésű új almafajta egyetlen fájáról tovább szaporított fák nagy része rövid ízközű (spur) lett, kisebb része megmaradt hosszabb ízközűnek. Természetesen a rövid ízközű klónt kell tovább szaporítani, mert könnyebb metszeni azokat, és a fajlagos termőképességük nagyobb.

A Jonagold almafajtának ma már sok színesebb változata van, amelyek mutációval létrejött, az ember által kiválasztott, elszaporított klónok. Elsőként egy belgiumi gazda almásában találtak, egyetlen fának egyetlen ágán színesebb, pirosabb gyümölcsöket. A gazda neve után ez lett a Morren’s Jonagored. Ma már széles körben elterjedt, és egyszerűen Jonagored a neve.


Pinova /sárga alapon piros/ 70mm-tõl 90mm-ig

Gyümölcse: Tavaszig tárolható, jó ízű. Az alma,kúpos gyümölcsét narancssárga piros fedőszin borítja, jól termékenyül,
Fája:gyengébb növekedésű fája intenzív koronák kialakítását teszi lehetővé


Jonathán /zöld alapon piros/ 65mm-tõl 75mm-ig

1800-ban New York államban véletlen magoncként jött létre és értékének felismerőjéről, Jonathan Hasbrouck-ról nevezték el. Hazájában bevezetését követően eléggé jelentős volt, de az 1900-as években nagyon lecsökkent a termesztési aránya. Európa valamennyi almatermesztő országában megismerték, de hazánkon kívül sehol sem vált fő fajtává. Hazánkban Bereczki Máté 1882-ben ismertette, és irta le ezt a fajtát. A fa középerős növekedésű, hajtásrendszere sűrű elágazású, lecsüngő. Rendszeres metszést igényel. A hajtás, a gyümölcs a lisztharmatra nagyon érzékeny. Növényvédelme költséges. A gyümölcs közepesen nagy (60-65 mm átmérő). Alapszine sárga, a napos oldalon mosott piros fedőszínnel. Kíváló zamatú gyümölcs. Elsősorban íze, tetszetőssége és alakja miatt kedvelt. Szeptember hónapban szedhető, 5-6 hónapig csak a szabályozott légteru tárolókban tárolható. Az agrotechnikával szemben igen igényes fajta. A termesztése során olyan pozitív rügymutációk is keletkeztek, amelyek gyümölcsének fedőszine intenzíven piros, tetszetősebb, a fedőszín szinte az egész gyümölcs felületét fedi. A Jonathan fajtát íz-, zamatanyagai, kedvezô alakja miatt a keresztezéses nemesítésben is felhasználták, ebből származó értékesebb fajták, a Jonagold, az Éva és az Idared.



Gála /sárgás zöld alapon piros fedõszín/ 70mm-tõl 90mm-ig

A Gala alapfajta (Kidd's Orange Red x Golden Delicious) 1962-ben kapott nevet Új-Zélandon. Gyümölcse középnagy (150-170 gramm), gömbölyded, kemény, roppanó húsú, de finom szövetű, dominálóan édeskés ízű, aromás alma. A színeződése különböző, az alapfajta sárgás alapszínen narancsvörös, a klónok sötétebbek és fénylő pirosak, közülük a Royal Gala és a Galaxy csíkozottan, a többi ( Imperial Gala, Gala Must, stb.) mosottan színeződik. Több érzékszervi bírálaton a jobban színeződő klónoknak ízét jobbnak találták, mint az alapfajtáét. Érési ideje augusztus végétől szeptember közepéig tart, szedését 3-4 menetben végezzük a túlérés elkerülése végett. Fájának habitusa és terméshozási típusa a Golden Deliciouséhez hasonló. Ki kell emelni jó hidegtűrő-képességét, a későtéli fagyokat az Idarednél is jobban elviseli.



Mi mindenre jó az alma?

Régészeti leletek szerint az almát már i.e. több ezer éve is ismerték. Egyike az első nemesített gyümölcseinknek. A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem.

Mára-már több ezer fajtája létezik. Közkedveltek almafajták: Jonatán, Idared, Jonagold. Golden Delicious, Starking, Húsvéti Rozmaring, Astrahani Piros. Az utóbbi időben egyre elterjetteb a zöld alma. Gyógyhatásai:
James A. Duke bölcsészdoktor így írt az almáról :"Naponta egy alma és az orvos távol van tartva. Ám de egy ember egész csésze almamagott megevett és hamar kiszenvedett." Az alma magja cianidot tartalmaz ezért fogyasztását kerülni kell!
Az alma tartalmaz A vitamint, B vitaminokat, C vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, és vasat. C vitamin tartalma alacsonyabb mint a citrusféléké, mégis nagyon hatásos az egészségre.

Értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt rejtőznek. Naponta együnk meg két almát. Reggel, éhgyomorra egyet, egészen lassan elfogyasztva, felpezsdíti a testnedveket. Este lefekvés előtt a másikat, ugyancsak lassan rágcsálva, megnyugtat, és zavartalan álmot biztosít. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású: vértisztító, májtisztító, vesetisztító.

A rendszeres ülőmunkát végző embereknél legalább kéthavonta kellene 6-8 napos almakúrát tartani. Az almát - éppúgy, mint más gyümölcsöt - savas hatása miatt nem szabad kenyérrel együtt fogyasztani, mert a keményítő emésztését lehetetlenné teszi. Lehetséges tisztán almakúrát is tartani, esetleg a bevezetéskor más ételek kiváltásával, később csak magában.

 

Az alma fogyasztása különösen fontos és ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek. A nátha és egyéb megbetegedések esetén a gyógyszer - főhatáron kívül - szervezetre kifejtett megerőltető hatása és mellékhatásai miatt babáknak és kismamáknak lehetőleg kerülendő. Ezt legegyszerűbben megelőzéssel érhetjük el, melyben segítségünkre lehet az alma.

 

Asztma ellen is hat

A vízoldékony, napi pótlásra szoruló C-vitamin ellátás szempontjából különösen fontos az a tény, hogy az alma C-vitamin tartalma kiválóan hasznosul, mivel tartalmaz olyan antioxidáns flavonoidokat és egyéb fenoloidokat, amelyek megóvják a vitamin molekulákat, így azok eljutnak a szervezet megfelelő pontjaira. Ugyanezen antioxidáns vegyületeknek tulajdonítják az asztma kockázatának csökkentését, bár a pontos folyamatot még nem ismerjük. Egy Nagy-Britanniában folytatott kutatásban azt tapasztalták, hogy a hetente legalább két almát elfogyasztó betegeknél 22-32%-kal csökkent az asztmás roham kialakulásának valószínűsége.

 

Hasmenésre, székrekedésre almát

A magas pektintartalom az alma talán legismertebb tulajdonsága. A pektin különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. A pectin hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén is enyhíti a panaszokat, így a rendszeres nyers alma fogyasztása rendezi a székletet. Székrekedésre a nyers, hasmenésre a főtt formája ajánlott.

Magas vérnyomásúaknak és szívbetegeknek

A pectin meggátolja a táplálékkal bejutott cholesterol felszívódását a véráramba. Ezért ajánlatos minden fő étkezés után egy almát elfogyasztani, főleg a szívbetegeknek és a magas vérnyomással küszködőknek (a vérzsír csökkentése céljából).

Vizeletprobléma-megoldó
A tapasztalatok szerint az alma tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, vagyis csökken a vesekőbetegség, illetve a köszvény kialakulási esélye.

Fogyókúrázóknak is ajánlott napi egy alma

Ugyanakkor az alma salakképző anyagokat (cellulóz, pektin) is juttat a szervezetbe, amelyek fontos szerepet játszanak a koleszterin, valamint a szervezetben keletkezett vagy oda bejutó toxikus, esetleg rákkeltő anyagok, mérgező nehézfémek kiürülésének elősegítésében is. Az alma salakképző anyagai révén a fogyókúrákba is jól illeszthető gyümölcs, sőt narancsbőr ellen is hatásos.

Rákkeltő anyagok kiürítésére

A gyümölcs C-vitamin tartalma fajtánként változó. Immunrendszer erősítő és antioxidáns hatása miatt a rákos betegségek megelőzésében van szerepe. A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat és a különböző méreganyagokat (ólom, higany, egyéb nehézfémek), így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.

Felső légúti megbetegedéseknél, hörghurutoknál is kiváló hatású.

 

Idegrendszer
Magas foszfortartalma miatt az alma kiváló táplálék a szellemi munkások és idegbetegek számára. Az alma a fejfájás kiváló ellenszere, ennek leküzdésére a természetgyógyászok gyakran javasolják, hogy reggel, éhgyomorra egyen meg a beteg egy szeletekre vágott, enyhén sózott almát egy héten keresztül. Az almasavnak pedig agyműködést serkentő hatást tulajdonítanak.

 

Bőr sérüléseire

Az almafa levele egy antibiotikumot (floretint ) tartalmaz. Régen a népi gyógászatban ezért használták a bőr sérüléseinek fedésére, míg azok szakszerű ellátásban nem részesültek.
Bármikor is szeretnénk almát enni, először is jól mossuk meg!

 

Az alma nagyon jó tisztító, gyógyító hatású az alábbi betegségeknél:

Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktériumok okozta bélfertőzés és vesekövek. Igen jó ellenszere a reumának, a köszvénynek, mivel sói oldják a húgyköveket. Mint gyümölcs ugyan enyhén savas, ennek ellenére organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat, tehát a szervezetet az alma lúgosítja.

 

Az alma, bár nem sok vasat tartalmaz, mégis van egy olyan tulajdonsága, mellyel segíti a szervezet vasfelvételét olyan más ételekből, mint például a tojás vagy a máj. Jelentős kalciumtartalma segíti a más ételekben található kalcium felvételét is. Az alma ezen felül 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Az A-vitamin - amellett, hogy lassítja az öregedési folyamatokat -, még segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában is.


Természetesen az adott betegségben a gyümölcs fogyasztása nem nélkülözi az orvosi vizsgálatot és a gyógyszerek párhuzamos alkalmazását.

 

 

A középkorban számtalan babonás hiedelemnek is az alma állt a középpontjában. Ez a gyümölcs szinte mindenről tudott felvilágosítást adni. Például a karácsonykor meghámozott alma szerencsét hozott, ha egyben maradt a héja. Ha a lányok a hátuk mögé dobták, a leesett héj formájából kiolvashatták leendő vőlegényük kezdőbetűjét.

"Naponta egy alma távol tartja az orvost."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.

 

A táplálkozási gyakorlatban a sárga (golden) alma a leginkább ajánlott, míg gyógyászati célra a REINETTE (ranett) almát tartják a legjobbnak. A nálunk tömegében termesztett JONATÁN, IDARED és STARKING almák túlságosan savasak és magas vegyszertartalmúak. Ez a túltermesztettség miatt van. A gyümölcsfa immunrendszerének lerontását (nemesítés) szükségszerűen követi a fokozott vegyszeres védelem. Így méretében és mennyiségében növekszik, értékében csökken a gyümölcs. Ezzel viszont a méret és mennyiség ellenében elvész az érték.

Tehát fogyasszunk több almát!